ARDEI UMPLUŢI DE POST
Pot fi umpluţi cu orice, cartofi, fasole, ciuperci, vinete, varză etc. — dar de obicei se foloseşte orezul, că aşa ne-am obişnuit,
* 8 ardei graşi mari • 3 cepe
* 1 căpăţână usturoi • 1 kg roşii
* 1 ceaşcă orez * 2 ceşti supă de legume
• verdeaţa: pătrunjel, mărar • sare, piper, zahăr, după gust
• l pahar untdelemn + 2 linguri pentru sos
• Se toacă ceapa, se căleşte în ulei încins, se stinge cu supa de legume
• Se adaugă orez, usturoi, piper, sare, zahăr, 0,5 kg roşii
* Se lasă să undească, acoperit pe foc mic, până se umflă orezul
• Se pregătesc ardeii de umplut — se scot cotoarele, se spală de seminţe
* Se umplu ardeii cu orez, se căpăcesc cu felii de roşii
• Se unge o cratiţă cu ulei, se ardeii cu gura în sus, se căptuşesc cu roşii, se pune puţină apă, se dau la cuptor molcomit 20 de minute
• Se presară verdeaţă
Pe la mănăstiri argeşene şi olteneşti, înainte de Sfânta Mărie, maicile meştere şi răbdătoare fac o iahnîe de fasole boabe scăzută tare sau o prăjeală de cartofi cu roşii şi ceapă. Mai şi nişte varză cu piper ori toacă nişte vinete cu roşii şi usturoi şi cu d'astea umplu dumnealor ardeii. Apoi alătură o rece şi mustoasă de uiţi că-i post şi mănânci de te saturi, Doamne păzeşte, şi ţi-e ruşine, da-i prea târziu şi nici nu e prima dată,
Se spune că sub Soc locuieşte un duh vrăjmaş care păzeşte comorile îngropate sub el, nelăsând pe nimeni să se apropie de ele. Dacă se încumetă însă cineva să se apropie, este maltratat, i se sucesc picioarele, îi sunt strâmbate fălcile. Locul din jurul Socului „nu este curat". Această credinţă este valabilă mai ales pentru Socul care creşte în locuri părăsite, unde se aruncă fel de fel de necurăţenii. De asemenea nu este bine să se culce cineva sub un Soc, căci îl pândesc nenorocirile