Braza de vaca
Se pune laptele crud la prins ca la chisleag, intr-o cratita emailata iar cand este prins se indeparteaza stratul de smantana de deasupra, apoi se aseza oala la incalzit pe o plita calduta. Daca nu avem plita sau resou electric se aseza pe flacara aragazului o tabla
si oala se pune peste ea. Din cand in cand se introduce in lapte o lingura si cu ajutorul ei se invarte laptele in cratita in asa fel incat sa nu se amestece, ci sa invarta intreaga bucata de chisleag odata ca sa nu se prinda de oala.
Cand laptele este caldut asa cum este de obicei apa care se foloseste la framantat (aproximativ 25 grade C) se rastoarna intr-un
castron sau o oala imbracata cu o bucata de tifon.Pentru ca branza sa nu fie sfarimicioasa, se poate adauga cca 100 g lapte dulce, bine incalzit, la 1 kg de chisleag, inainte ca acesta sa fie rasturnat in strecuretoare. Se poate aseza si o strecuratoare peste care s-a asezat un tifon pentru a ne fi mai usor de strecurat. Tifonul se strange apoi de la colturi si se agata undeva ca sa stea atarnat deasupra unui
castron in care sa se scurga zerul. Se lasa asa 5-6 ore, apoi se desface
si se asaza pe o farfurie.
Si pt ca precis nu stiti ce e chisleagul, uite si reteta de pregatire a acestuia
Chisleag
Se strecoara laptele si se pune la prins intr-un borcan, intr-o oala emailata sau de pamant bine oparita. Se acopere cu o sita, un tifon sau un capac asezat putin intr-o parte. Daca va fi acoperit complet capata un miros neplacut. Se pastreaza la loc caldut aproape de o soba sau un calorifer la o temepratura de 22-24 de grade C. Vara,cand termometrele urca peste 30 de grade C, se pastreaza la temperatura camerei pana incepe sa capete miros acrisor, apoi se pune la frigider. Altfel nu se ridica deloc smantana.
Laptele se prinde dupa aproximativ 25-30 ore. Cand s-a ridicat smantana deasupra, aceasta se aduna cu o lingura intr-un borcan
sau intr-un castronas, apoi se mai lasa laptele pana cand se prinde bine, legandu-se ca o “piftie” care tremura daca clatinam oala, iar
daca o inclinam se desprinde de pe vas formand o singura bucata.
Se ia cu o lingura bucati de chisleag si se pun direct in farfuriile din care se servesc. Daca il rasturnam in alt vas se amesteca si devine
din nou fluid. Se serveste cu mamaliguta.
Lapte batut
Se unge un vas cu smantana sau iaurt, se toarna lapte dulce nefiert si se lasa sa se prinda, la loc cald, dupa procedeul de mai sus,
dar se serveste in pahare dupa ce a fost batut fie intr-un putinei special pentru batut lapte, fie direct in vasul in care a fost prins, cu
ajutorul unei linguri mari de lemn sau cu un tel. Se mai poate pune la prins intr-o sticla de lapte, apoi se astupa sticla cu un dop si se
agita bine
Iaurtul
Se pune laptele la fiert si cand incepe sa fiarba se da focul mai mic si se lasa sa fiarba asa mai mult timp.
Se lasa sa se raceasca si cand ajunge la temperatura camerei se toarna intr-un vas (de preferinta de lut) uns cu smantana. Se mai pun 2-3 linguri de smantana deasupra lasandu-se sa cada an lapte,apoi se acopera oala cu o sita sau un tifon si se pune la loc foarte cald (vara la soare, iar iarna se poate pune chiar pe o soba calda, dar nu
exagerat de incinsa). Se lasa acolo 14-16 ore, apoi se da la rece. Se serveste cu mamaliguts sau cu piure de cartofi. Este foarte gustos si racoritor.