MUSACA DE POST
• 1 kg vinete l kg cartofi
• 3 cepe l pahar pesmet
• 1 legătură pătrunjel l legătură mărar
* 1 kg roşii pentru umplutură 2 roşii pentru căpăceală
• l ardei gras l păhărel vin alb
* sare, piper, cum vă place
• l ceaşcă untdelemn (poate mai mult, că e mult de prăjit)
• Vinetele şi roşiile de umplutură se taie cubuleţe
• Cartofii se curăţă de coajă şi se taie felii mai groase, de-un deget
• Ceapa, ardeiul şi verdeaţa se toacă mărunt
Umplutură:
* într-o tigaie se pune ceapa la călit, câteva minute
• Se adaugă vinetele peste ceapă să se călească şi ele
* Când s-au muiat bine amândouă, se adaugă ardeiul şi roşiile tocate, sare, piper, vin, mărar, să se călească toate un pic
• După câteva minute se cerne nişte pesmet, să strângă totul la piepturi incinerat şi graminos
• în altă tigaie se pun cartofii la prăjit, pe ambele feţe
• Se unge o cratiţă cu ulei şi se aşterne un strat de felii de cartofi prăjili
• Peste cartofi se pune un strat de umplutură de vinete, apoi iar cartofi şi tot aşa (ultimul strat trebuie să fie de cartofi)
• Se taie roşiile felii şi se aşază capac peste musaca
• Se pune musacaua la cuptor 1 jumătate de oră
• Se oferă presărată cu pătrunjel verde
Mâncare danubio dobrogeană, aşa că un Riesling demisec de Oltina n-o să supere pe nimeni, mai ales dacă e ceva mai copt şi mai împlinit la corp, că vinetele înlăcrimate în uleiuri fierbinţi cer putere întreagă, nu joacă de tinerei cu caş la gură.
Pentru adevăratul creştin, necesitatea purificării interioare prin abstinenţa alimentară este evidentă: în esenţă, postul este ispăşire şi penitenţă, dar şi pregătire pentru comuniunea cu divinitatea