COZONAC MUNTENESC DE POST
1 kg făină * 500 g zahăr tos
2 pachete margarina * 50 g drojdie
l litru apă * 1 plic zahăr vanilat
1 lingură coajă rasă de lămâie * 1 linguriţă rom
2 linguriţe sare • şofran, după gust
l vârf cuţit praf de scorţişoară « 1 vârf cuţit praf de cuişoare
1 linguriţă coajă rasă de portocală
glazură: miez de nuci, alune de pădure, stafide, fructe uscate
250 ml untdelemn + 100 ml pentru uns tăvi şi cozonaci
Plămădeală:
• Drojdia se desface în 2 cesti cu apă caldă
• Se adaugă 1 ceaşcă cu zahăr tos, 2 ceşti făină şi 100 rril ulei
• Se amestecă, se bate vârtos cu o lingură de lemn, se lasa să respire
Aluat:
*într-o cană de apă caldă se dizolvă o ceaşcă de zahăr şi se amestecă scorţişoară, cuişoare, şofran, rom, coajă de lămâie şi portocală, zahăr vanilat, sare
• într-un castron se freacă 1 pachet jumătate de margarina cu restul de untdelemn
• Margarina rămasă se pune la-ncălzit
• Făina rămasă se pune într-un lighean
• I se adaugă, pentru frământatul final, aproape toate cele bune şi făcute mai sus: plămădeala, grăsimea frecată, sosul de zahăr
• în timpul frământatului, care ţine cam o jumătate de oră, se mai adaugă câte puţină margarina caldă
* Dacă aluatul a-nceput să scoată bule de aer, e gata; se acoperă cu un ştergar şi se lasă să crească la ioc călduţ în voia lui (îşi va dubla volumul)
• Se ung tăvile cu untdelemn
• Se încinge cuptorul
• Se pune aluatul care n-a stat din crescut în tăvi — cam la jumătate, că mai creşte
• Se ung cozonacii cu ulei, se presară nuci, stafide, eventual alte fructe uscate, alune de pădure
• In cuptor, la foc potrivit spre mic, va sta 1 oră
Nu prea văd eu rostul unui cozonac de ... post şi încă în Muntenia. Ori e sărbătoare, şi faci cozonac adevărat, de dulce, ori nu e, şi atunci nu-i de ce face! Dar uite că există şi n-o să neg tocmai eu, prozatorul, realitatea, că nu se poate, mai ales pe cea a lucrurilor (vezi Hegel), aşa că am să-i adaug nişte dulceaţă ori nişte marmeladă