Cozonac moldovenesc
Ingrediente aluat:
Faina - 1 kilogram
5 galbenusuri;
zahar- 250 grame;
rom - 50 ml;
lapte - 500 ml;
ulei - 100 grame;
o lamiie;
o portocala;
vanilie;
drojdie - 60 degrame;
sare - 10 grame.
Pentru uns formele: unt 50 de grame; zahar - 50 de grame.
Sau
Hartie de copt
Pentru uns cozonacul: 1 ou
Compozitzie umplutura:
250 g nuca sfaramata
5 albusuri
20 g rom
arome de portocala si lamaie
1 plic de vanilie
stafide - 100 grame;
100 g zahar
20 g cacao
Mod de prepare aluat:
Maiaua se prepara din jumatate de cantitate de lapte la care se adauga faina cit incorporeaza (de consistentza medie…ca la clatite) si drojdia frecata cu 2 linguri de zahar, se amesteca bine .Se lasa sa creasca la un loc calduros.
Galbenusurile se freaca cu jumatate de cantitate din zahar si se lasa a loc cald.
Laptele ramas, zaharul ramas, galbenusurile, coaja rasa de lamiie si de portocala, sarea si vanilia se amesteca bine intr-un vas si se incalzesc putin la foc.
Dupa ce a crescut, maiaua se amesteca cu aceasta compozitie.
Se incepe framintatul, adaugind faina, putin cite putin.
,
Apoi se framanta cu ulei. Pe toata perioada framintarii, aluatul se bate foarte bine pina ce face basicute. Cind se considera ca aluatul este destul de framintat(peste 30 de minute il framant eu). Arata asa.
Aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald. Vasul se acopera cu un prosop cald. In timp ce aluatul creste, se ung formele (de obicei inalte) cu unt si se presara cu zaharul tos. Sau se pune hartie de copt.
Mod de preparare umplutura:
Se iau stafidele si se inmuaie in 100 g de rom, si se lasa o ora.
Se ia albusurile se bat spuma si se adauga peste nuca, zaharul, cacaua rom, coaja de portocala, lamaie si vanilie si stafidele muiate. Se amesteca totul.
Prepararea cozonacului:
Dupa ce a crescut, aluatul se proportioneaza de obicei din aceasta compozitzie in 4 sau 6 si, apoi se pune in forme in asa fel, incit sa nu depaseasca 1/2 din forma.
Se ia cate o parte se intinde in forma de dreptunghi si se adauga umplutura de nuci in mijloc. Apoi se roteste in lung. Dupa ce se termina cele 4 sau 6 partzi, se iau cate 2-3 bucatzi si se impletesc dupa dorintza.
Se lasa la crescut in forme: in incapere nu trebuie sa fie curenti reci, ci caldura constanta si cald. Cind aluatul este crescut umplind trei sferturi din forma sau putzin peste 3 sferturi din forma, cozonacii se ung cu ou.
Formele se introduc in cuptor. Cuptorul trebuie sa aiba o temperatura potrivita (spre slab). Formele se lasa in cuptor pina ce cozonacii sint copti si rumeniti.