>>> FORUM STRADA FRUNZEI ( OGORULUI )
Bine ati venit pe forum Frunzei!!!
>>> FORUM STRADA FRUNZEI ( OGORULUI )
Bine ati venit pe forum Frunzei!!!
>>> FORUM STRADA FRUNZEI ( OGORULUI )
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

>>> FORUM STRADA FRUNZEI ( OGORULUI )


 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
>> BUN VENIT PE FORUM STRADA FRUNZEI <<
>> PENTRU A VIZUALIZA SUBIECTELE FORUMULUI TREBUIE SA FITI CONECTAT <<
>> ASCULTA KISS FM LIVE PE FORUM<<
>> COMENTATI SUBIECTELE POSTATE SAU POSTATI ALTELE NOI, PAREREA DUMNEAVOASTRA CONTEAZA !!! << 
>> <<
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» Hotii care fura din cartierul nostru
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptySam Mai 31, 2014 9:39 am Scris de IONUTZ

» INTRARE UPC IN CARTIER
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptyMier Apr 30, 2014 3:08 pm Scris de Admin

» PROIECT DE INVESTITII STRADA FRUNZEI
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptyVin Ian 18, 2013 1:59 pm Scris de Admin

» Rezultate inedite ale proiectelor locale evidentiate printr-o metodologie inovatoare de co-evaluare
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptyVin Noi 30, 2012 3:30 pm Scris de cries_sb

» GRADINITA STRADA OGORULUI
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptyVin Aug 24, 2012 2:54 pm Scris de Gradinita Dumbrava Minuna

» De ce duc parintii copiii la gradinita ?
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptyMar Feb 14, 2012 8:49 pm Scris de Lilis

» Taxe locale
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptyMier Dec 21, 2011 6:43 pm Scris de marian_fieraru

» Job NOU Asigurari-Sibiu.ro
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptyLun Iun 06, 2011 9:38 pm Scris de Vizitator

» NOU!!!!!Oferta interfon ELECTRA SC UNIC SECURITY SRL(90 RON/Apartament)
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptyJoi Mai 05, 2011 7:10 pm Scris de Unic Security

Mai 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
CalendarCalendar
Sondaj
Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

 

 Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu

In jos 
AutorMesaj
anca1978
Locatar
Locatar



Mesaje : 25
Data de inscriere : 15/12/2009

Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu Empty
MesajSubiect: Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu   Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu EmptyMar Dec 15, 2009 1:35 pm

MÂNCARE DE MAZĂRE
Mai degrabă acompaniament decât solistă, mâncarea de mazăre fără carne e o permanenţă a cratiţei româneşti.
« 1 kg de mazăre boabe • 2 cepe * 2 roşii
* 200 ml bulion roşii gros * 2 legături mărar • 100 ml ulei
* l lingură zahăr • sare, piper, cum vă e voia
* Se pune 1 litru apă la fiert
* Ceapa se taie peştişori, se pune la călit
* Se toacă roşiile
* Când ceapa s-a muiat, se pun şi roşiile la călit, câteva minute, să-şi zeama
* Se adaugă mazărea peste sos, două-trei minute, să se încingă
* Se stinge cu apa clocotită, se lasă să fiarbă acoperită la foc mic
* Se toacă mărarul
* Când mazărea a fiert (cam 1 oră) se adaugă bulion, zahărul, sarea, piperul, să fiarbă 10 minute, să se lege
* Se presară şi mărarul, e frumoasă aşa, roşie-verde
Taine: Marele secret e să laşi apa să scadă cât de mult, fără să arzi mâncarea
• Unii îngroaşă sosul cu o lingură de făină desfăcută în apă călduţă
• Alţii îi pun smântână la sfârşit
* E foarte, foarte gustoasă cu frigănele de pâine albă (tăvălite în sos de lapte îndulcit, ou şi făină) şi prăjite în unt
* E de post, la nevoie, dar şi tovarăş credincios la fripturi şi şniţele.
Dacă boierul şi târgoveţul înstărit mâncau carne în fiecare zi, ţăranul şi nevoiaşul mahalalelor, talpa ţării, o făceau, chiar şi în jumătatea „de dulce" a anului, doar de sărbători.
Porcul românesc ţinea din 20 decembrie până când se termina şi chiar mai puţin, zice cineva expert, când începea generoasa epocă a zemurilor lungi şi pelagroase sau a mâncărurilor de fasole, mazăre, dovlecei etc. Vai, ce bucurie era o vacă pe lapte!
Nu mulţi erau cei ce, dăruiţi cu trei oi, patru stupi, nişte păsări, ceva pământ şi vreo două vite (chiaburi, ce mai!) ieşeau din iarnă nejinduind şi mai puţin lingavi ca ăilalţi, sărăntocii cei mulţi.
Proverbul profund românesc („orice câine iese din iarnă, dai" numai pielea lui ştie cum") măsura starea lumii şi se potrivea mai ales când numai urzicuţa mai salva şi urma şi turma.
Deşi carnivor şi mai ales slăninovor (că slănina — cu mămăligă ori pită – şi ceapă e5 dacă-i pe-aşa, tot o mâncare de a noastră, naţională) pământeanul daco-latino-danubiano-carpatin, nevoiaş, a postit mult mai mult decât zicea popa, lucru care nu ştiu dacă 1-a apropiat cine ştie ce de credinţă, dar 1-a
trimis, secole de-a rândul, destul de repede la Dumnezeu.
Sus In jos
 
Mancare de mazare - a la bucataria lu Radu
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Sangerete -a la bucataria lu Radu
» Caltabosi - a la bucataria lu Radu
» Toba - a la bucataria lu Radu
» Sarmale de post - a la bucataria lu Radu
» Sloi de oaie - a la bucataria lu Radu

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
>>> FORUM STRADA FRUNZEI ( OGORULUI )  :: Prima categorie :: RETETE CULINARE-
Mergi direct la: